Blog Image

Зошто е важно осветлувањето?

  Жвотот на земјата се разви во дневните и ноќните циклуси бидејќи растенијата и животните имаат биолошки часовник што ги контролира циркадните ритми. Сепак, денес, нашето зголемено потпирање на вештачко осветлување влијае негативно на тој круцијален ритам.

  Скоро еден век, халогеното осветлување му служеше на светот добро. Лесни за производство, како и отстранување, и со совршен резултат, односно CRI од 100. Но, тие започнаа сериозен проблем. Во 90-тите години, научниците го обвинија електричното осветлување за промена на распоредот за спиење од природна фаза од 4 часа со еден час будност помеѓу една и осумчасовна фаза секоја вечер. Халогеното осветлување исто така е еден од главните потрошувачи на енергија и многу придонесуваше за глобалното затоплување.

  Денес, 90% од нашето време го поминуваме во затворен простор, гледајќи телевизија, користејќи ги нашите мобилни смарт телефони или лаптопи. Овие уреди имаат многу сина светлина на која нашите системи се многу чувствителни. Истражувачите ги поврзале високите нивоа на сина светлина со зголемување на дијабетес, заболување на дегенерација на мрежницата и карцином.

  Негативните ефекти врз здравјето се веќе очигледни. Една милијарда луѓе страдаат од недостаток на витамин Д, додека сезонското афективно нарушување - еден вид депресија што може да се појави во зима кога има помалку природна дневна светлина - расте. Работниците во смени се соочуваат со зголемени ризици од карцином, дебелина и проблеми со спиењето.

  Добро дизајнираното осветлување може да придонесе на долг рок за ублажување на повеќето од горенаведените проблеми. На пример, престапувањето на светлината во спални соби може да се намали со употреба на надворешни светилки што светат нагоре или користат штитови за да ги блокираат зрачните светлосни зраци. Светилки во градина на отворено може да се затемнат со употреба на интелигентни системи за контрола и безжични мрежи на сензори за движење.

  Се препорачува во затворени простори да се користат топли бели ЛЕД светилки во вечерните часови со температура на боја од 3000K или пониска - и колку што е можно помалку сина светлина. Во текот на ноќта, не треба да има изложеност на светлина или светлина треба да биде ограничена на 600nm. Клучно е дека светлината е индиректна (за да се избегне одсјајот), без треперење и со можност за димување.

  Доколу сте заинтересирани за осветлување на вашиот простор со добро ЛЕД осветлување, посетете го нашиот изложбен салон, или контактирајте ги нашите продажни агенти.

   

  Продуктот е додаден во листа на желби

  Продуктот е додаден во кошничка

  Продуктот е додаден споредба на продукти

  Почитувани,
  Успешно се пријавивте за добивање newsletter.

  Почитувани,
  Успешно испративте порака. Ќе ве контактираме преку внесените податоци.