Blog Image

Важноста на CRI за комерцијални простории

  Светилките со ниско CRI даваат излитена боја, слаби тонови на кожата и безживотни очи - не успеваат прецизно да го прикажат производот на гледачот/купувачот. Светилките со високо-CRI овозможуваат истакнување на боите и текстурите, како и додавањето на длабок сјај на истите.

  Флаерите и другите промоции за продажба се одлични, но ако сте сериозни во градење на продажбата, CRI е термин што мора да го разберете.

  CRI е индекс на боја и ги мери квалитетот и точноста на вештачката светлина при боите за рендерирање. Се мери на скала од нула до сто и го споредува изворот на светлина со природна сончева светлина за да се покаже колку може да ги реплицира вистинските бои на некој предмет. Природната сончева светлина и халогеното осветлување имаат CRI од сто. Најчести извори на светлина имаат CRI меѓу осумдесет до деведесет.

  Индексот за висок рендерирање на боја е особено клучен за апликациите кои се критични кога станува збор за боја, односно, каде што е важно презентирањето, точноста на бојата и визуелната привлечност. Светилките со високо CRI овозможува храна и производствените намирници и добра да изгледа привлечно, да ја истакнат бојата на облеката во продавниците и да ги направи самите изложбени салони да изгледа живописно во полна боја. Честопати се смета за четврти елемент при добар дизајн, бидејќи ги претвора боите и текстури во живописна палета.  Подеднакво важно е и тоа како едно лице изгледа под ламба. Светилките со високо CRI, особено вредностите на R9 и R13, овозможуваат повеќе природни тонови на кожата со подобра длабочина. Вредностите на CRI од осумдесет и повеќе ефективно прикажуваат бои и тонови, но доколку е потребно најточно прикажување на боите, се препорачува осветлување со вредности на CRI од деведесет и повеќе.

  Во ерата на халогеното осветлување, CRI факторот не беше проблем поради нивното супериорно рендерирање во боја. Сепак, лошата енергетска ефикасност доведе производство на енергетски ефикасни опции како ЛЕД изворите на осветлување.

  ЛЕД осветлувањето е познато по неговата енергетска ефикасност, покрај тоа истото може да се пофали со други придобивки, вклучувајќи го подолг животен век, отсуство на опасни материјали и намалена цена за одржување.

  Продуктот е додаден во листа на желби

  Продуктот е додаден во кошничка

  Продуктот е додаден споредба на продукти

  Почитувани,
  Успешно се пријавивте за добивање newsletter.

  Почитувани,
  Успешно испративте порака. Ќе ве контактираме преку внесените податоци.